Image
29.05.2017

Viis suvemuffinit



Suvetoidul on kolm kõige tähtsamat omadust – kiire, kerge ja mugav kaasa võtta. Vaja läheb muffinipanni või vorme, veidi nokitsemist ning tervislikud ja maitsvad suvepalad on valmis! Neid võid pakkuda nii hommikusöögiks kui ka kiireks lõunaks ja miks mitte ka suveõhtutel traditsiooniliste grillroogade asemel. Toidublogijad, pange kaamerad valmis, neist toidupiltidest saavad tõelised hitt-postitused!

 

BBQ KALKUNI-LILLAKAPSAMUFFINID

TULEB: 12 muffinit

Nipp: ära näe vaeva kondiitrikotiga – pane lillkapsasegu kilekotti, lõika ära üks nurk ja voilà!

 
MUFFINI- PIKKPOIS

  • 400 g kalkunihakkliha
  • 2 munavalget
  • 1,2 dl riivsaia või pähklipulbrit
  • 1,2 dl kuubikuteks lõigatud sibulat
  • 1,2 dl kuubikuteks lõigatud rohelist paprikat
  • 1,2 dl kuubikuteks lõigatud porgandit
  • 1,2 dl vähese suhkrusisaldusega ketšupit
  • 1 tl Dijoni sinepit
  • 2 tl peeneks hakitud küüslauku
  • 1 spl Worcestershire’i kastet
  • 1 tl sibulapulbrit
  • ½ tl soola
  • ½ tl musta pipart
  • 0,5 dl vähese suhkrusisaldusega grillkastet
     

LILLAKAPSAVAHT

- 1 keskmine lillkapsas
- 0,7 -1,2 dl vett
- 0,7 dl kanapuljongit
- 2 spl väherasvast hapukoort
- ½ tl sibulapulbrit
- ½ tl küüslaugupulbrit
Soola ja pipart maitse järgi. Kaunistamiseks veidi maitserohelist

JUHISED:

  1. Kuumuta ahi 200 kraadini, piserda muffinivorm (12 vormi) küpsetusõliga.
  2. Sega suures kausis kõik koostisosad kätega ühtlaseks seguks, v.a grillkaste. Täida vormid seguga, määri pealt grillkastmega.
  3. Lõika muffinipannisuurune foolium, piserda küpsetusõliga altpoolt ja kata muffinid. Küpseta ahjus ca 15 minutit.
  4. Lõika või murra lillkapsas väiksemateks õisikuteks ja keeda pehmeks.
  5. Pane lillkapsas kannmikserisse või köögikombaini, lisa puljong, hapukoor ja maitseained ja vahusta kreemjaks püreeks. Pane segu kondiitrikotti.
  6. Võta muffinid ahjust, eemalda foolium ja vajuta iga muffini peale lillkapsavahtu.
  7. Pane muffinid tagasi ahju ja küpseta veel 20 minutit või kuni sisetemperatuur on 74-76 kraadi.
  8. Valmis muffinitele puista hakitud maitserohelist ja paar tilka grillkastet. Serveeri kuumalt, garneeringuks võid juurde tõsta lillkapsapüreed.

Toiteväärtus portsjoni kohta (2 muffinit): 285 kcal, 12g rasva, 17g süsivesikuid, 27 g valku.

HE0417_NU_RECIP_01w

KINOAMUFFINID

TULEB: 12 muffinit

  • 4,5 dl vett
  • 2,3 dl kinoad
  • 2,3 dl musta oa konservi (loputada ja kurnata)
  • 2 dl väherasvast kodujuustu
  • 0,5 dl hakitud rohelist sibulat
  • 2,3 dl pipraga juustukuubikuid
  • 4 suurt muna
  • 2 spl durum-jahu
  • 1 tl küpsetuspulbrit
  • ¼ tl soola

SALSA

- 400 g purustatud tomatite konserv
- 1 küüslauguküüs
- näpuotsaga chipotle tšillit, maitse järgi
- 0,5 dl värsket hakitud koriandrit
Soola ja värskelt jahvatatud musta pipart maitse järgi

JUHISED:

  1. Kuumuta ahi 190 kraadini.
  2. Pane kinoa keevasse vette, keeda madalal kuumusel kaanega kaetuna pehmeks (ca 15 minutit). Valmis kinoa vala suurde kaussi ja lase jahtuda.
  3. Lisa oad, kohupiim ja roheline sibul ja sega läbi. Klopi kergelt väiksemas kausis muna, jahu, küpsetuspulber ja lisa kinoasegule.
  4. Piserda muffinivorm küpsetusõliga, jaota segu vormidesse ja pista iga muffini sisse mõned juustukuubikud.
  5. Küpseta, kuni muffinid on paisunud ja kuldpruunid (ca 20 minutit).
  6. Sega salsa koostisained kannmikseris või köögikombainis ja püreesta ühtlaseks seguks.
  7. Serveeri muffinid koos salsaga.

Toiteväärtus portsjoni kohta (2 muffinit)157 kcal, 6g rasva, 17g süsivesikuid, 10g valku

HE0417_NU_RECIP_02w
SIDRUNI-KAERAHELBEMUFFINID (KOOKOSÕLIGA)

TULEB: 12 muffinit

  • 7 dl täistera kaerahelbeid
  • 2 spl jahvatatud linaseemned pluss + 6 spl vett (või kasuta 2 muna)
  • 3 üleküpsenud keskmist banaani
  • 4 spl mandlipähklivõid
  • 1,8 dl tassi magustamata vanillimaitselist mandlipiima
  • 0,8 dl magustamata kookoshelbed (või hakitud kookospähklivilja)
  • 0,5 dl vahtrasiirupit (soovi korral)
  • 1 suure sidruni mahl ja riivitud koor (või 0,4 dl sidrunimahla)
  • 1 tl vanilliekstrakti
  • 1 spl küpsetuspulbrit
  • ¼ tl soola

JUHISED:

  1. Kuumuta ahi 200 kraadini, piserda muffinivorm (12 vormi) küpsetusõliga.
  2. Sega linaseemned veega (või klopi kaks muna) väikeses kausis.
  3. Koori banaanid, aseta need suurde kaussi ja vajuta kahvliga püreeks. Lisa pähklivõid, mandlipiima, vahtrasiirupit, sidrunimahl ja -koor, vanilli ja linaseemned ning sega hästi läbi.
  4. Lisa kaerahelbed, kookoshelbed, küpsetuspulber ja sool, sega veel kord läbi.
  5. Jaota muffinivormi ja küpseta 25-30 minutit.
  6. Võta vorm ahjust ja lase 20 minutit jahtuda, enne kui võtad muffinid vormist välja.

Toiteväärtus portsjoni kohta (1 muffin, ilma vahtrasiirupita): 196 kcal, 9 g rasva, 34 g süsivesikuid, 6 g valku

11

SPINATI-MUNAMUFFIN

TULEB: 12 muffinit

  • 6 muna
  • 6 munavalget
  • 0,8 dl väherasvast piima
  • 4,5 dl hakitud spinatit
  • 2,3 dl kuubikuteks lõigatud maguskartulit
  • 0,5 dl kuubikuteks lõigatud sibulat
  • 1 küüslauguküüs, haki peeneks
  • ½ spl oliiviõli
  • 1/8 tl muskaatpähklit
  • 1 spl värsket hakitud murulauku
  • soola ja pipart maitse järgi

 JUHISED:

  1. Kuumuta ahi 200 kraadini, piserda muffinivorm (12 vormi) küpsetusõliga.
  2. Vispelda munad, munavalged ja piim, lisa murulauk. Maitsesta soola ja pipraga.
  3. Küpseta pannil maguskartul ja sibul pehmeks (ca 8 minutit).
  4. Lisa spinat, küüslauk ja muskaatpähkel. Kuumuta veel 2 minutit, tõsta segu kaussi ja lase paar minutit jahtuda.
  5. Ühenda kõik koostisosad ja vala segu muffinivormidesse. Küpseta ca 20 minutit või kuni muffinid on läbiküpsenud.

Toiteväärtus portsjoni kohta (1 muffin): 104 kcal, 4 g rasva, 7 g süsivesikud, 9 g valku.

HE0417_NU_RECIP_03W

HÕRGUD LASANJEKORVIKESED

TULEB: 24 korvikest

  • 450 g hakkliha (soovi korral)
  • 1 spl võid
  • 220 g kuubikuteks lõigatud konservseeni (võib asendada samas mahus värskete seentega)
  • 1 keskmine kuubikuteks lõigatud suvikõrvits
  • 48 wonton-taina lehte
  • 2,3 dl väherasvast ricotta’t
  • 8 spl riivitud mozzarella’t
  • 2 spl riivitud parmesani
  • 9 värske basiiliku lehte, haki peeneks
  • ½ kuubikuteks lõigatud sibulat
  • ¼ tl muskaatpähklit
  • 1 tl Itaalia maitseainesegu
  • 1 küüslauguküüs, haki peeneks
  • ½ tl soola
  • ½ tl musta pipart
  • 2 dl lemmikut tšillikaset

 JUHISED:

  1. Kuumuta ahi 190 kraadini, piserda muffinivorm (12 vormi) küpsetusõliga.
  2. Kui kasutad hakkliha, prae see eelnevalt pannil peaaegu pehmeks ja nõruta.
  3. Kuumuta pannil või, lisa seened, suvikõrvits, sibul ja maitseained ning kuumuta 5 minutit. Lisa küüslauk ja hauta kaane all veel 1 minut.
  4. Nõruta praetud köögiviljad ja lase jahtuda.
  5. Sega eraldi kausis 3 spl mozzarella’t, 2 spl parmesani, ca 2/3 hakitud basiilikut, muskaatpähkel, sool ja pipar.
  6. Aseta iga vormi sisse 1 wonton-leht. Pane iga vormi sisse 1 spl köögivilja ja ½ spl juustusegu. Kui kasutad hakkliha, siis 1 spl hakkliha läheb wonton’i põhja esimesena.
  7. Suru järgmine wonton-leht samasse vormi, jälgi, et lehtede servad oleks eraldatud. Tõsta järgmiseks kihiks ½ spl köögiviljasegu, 1 spl tšillikastet ja kõige peale 1 tl riivitud mozzarella’t.
  8. Küpseta umbes 16 minutit, kuni wonton’ide servad on kuldpruunid.
  9. Võta ahjust ja lase ca 3 minutit jahtuda ja võta vormist välja.

Toiteväärtus portsjoni kohta (3 korvikest):

Hakklihaga: 334 kcal, 14 g rasva, 28 g süsivesikuid, 23 g valku.

Ilma hakklihata: 233 kcal, 8 g rasva, 28 g süsivesikuid, 11 g valku. 

21_1

MILLIST MUFFINIVORMI VALIDA

Mõned nipid, kuidas valida nende seast sobiv!
1. Silikoonvorm
Paljude kodukokkajate vaieldamatu lemmik – ohutu, mitmeotstarbeline ja vastupidav. Seda vormi saab kasutada nii küpsetamiseks kui ka külmutamiseks, kannatab nõudepesumasinas pesemist. Silikoonvorm on paindlik, muffinite eemaldamine on lausa käkitegu! 
2. Non-stick kattega vorm
Selle vormi tugev külg: miskit ei jää vormi külge kinni ja muffinid on välja võttes ideaalse vormiga. Tuleb vaid hoiduda metallist pannilabida või noa kasutamisest, see rikub pinda ja vähendab vormi eluiga.
3. Alumiiniumist või terasest vorm
Traditsiooniline metallvorm on odavaim lahendus ja need kestavad igavesti. Arvatavasti saad selle ka lastelastele pärandada!
4.Malmvorm
Tagab ühtlase läbiküpsemise, veidi aeganõudvam kui teised vormid ning peab olema tähelepanelik, et küpsetised üle ei kuivaks.
 
 
Allikas: Muscle&Fitness Hers
Reklaam